Artikel DefensieIntranet uitreiking Draaginsigne Nobelprijs Dutch Infantry Company IV
Oud-Unifillers krijgen draaginsigne Nobelprijs voor de
Vrede
Publicatie 26 oktober 2015 ' 14:15
Op de dag af 30 jaar na hun terugkeer en op de 70ste verjaardag van de Verenigde Naties, zijn zo'n 70 oud-Libanongangers (* waaronder 7 postuum) in Arnhem gedecoreerd met het draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede. Het betrof de laatste compagnie die in 1985 voor Unifil werd uitgezonden, gevuld met in meerderheid dienstplichtige militairen.
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif was speciaal naar het Inloophuis voor veteranen in Arnhem gekomen om de draaginsignes uit te reiken. Het werd een ingetogen bijeenkomst. Een van de veteranen overleed daags voor de ceremonie plotseling. Hij werd, net als 7 andere inmiddels overleden oud-militairen van Dutch Infantry Coy IV, met een moment van stilte herdacht.
Meepraten
Oud-compagniescommandant kolonel buiten dienst Ger Pastoor roemde de nog steeds bestaande saamhorigheid binnen de eenheid. Gelijk deed hij een oproep op zijn mannen om bij problemen contact op te nemen met hun maten. "Soms worden oude wonden opengereten", sprak hij. "U komt in een rustigere periode van uw leven, krijgt meer tijd om na te denken. Wij hebben die periode samen meegemaakt en kunnen er dus over meepraten. Laat u horen als u vastloopt."
Delen
Generaal De Kruif was na de KMA als jong officier wat graag naar Libanon gegaan. "Ik zag iedereen om me heen, mijn meerdere majoor Pastoor onder anderen, naar Unifil vertrekken. Die geschiedenis kunt u eigenlijk alleen met elkaar te delen. U heeft daardoor wel iets wat veel anderen niet hebben: Kameraadschap. Vandaar dat ik hier ben: ik heb onder deze club een aantal vrienden."
Dienstplichtigen
Nederland leverde van maart 1979 tot 24 oktober 1985 militairen aan de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Tot 1983 was dat in de vorm van een bataljon (Dutchbat), daarna 4 keer een compagnie (Dutch Coy).
44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso, destijds gevestigd in Zuidlaren, leverde de meeste dienstplichtige militairen die werden uitgezonden. Veelal aangevuld met vrijwilligers uit de moedereenheid 43 Pantserinfanteriebataljon (onderdeel van 42 Pantserinfanteriebrigade) uit Assen. De latere eenheden werden samengesteld uit beroepsmilitairen en dienstplichtigen.
* Correctie aantal van 60 naar 70 deelnemers alsmede toevoeging 7 postume uitreikingen